WAAROM DE R-KEY?


Wat was nu eigenlijk het probleem?


Ik als (kinder)verpleegkundige kwam helaas dit probleem te vaak in de praktijk tegen.
Het niet los kunnen krijgen van een sonde.

Daar gebruikte ik bij gebrek aan beter aangepaste hulpmiddelen een kocher (medisch tangetje) voor met het gevolg dat de sonde dan vaak beschadigd raakt en dus vervangen moet worden.


Patiënten krijgen een sonde als zij niet zelf kunnen eten of drinken. Dit slangetje is een belangrijk hulpmiddel en loopt van de neus via de slokdarm naar de maag of darm, zo krijgen patiënten de voeding die zij nodig hebben. Een verpleegkundige koppelt de sonde dagelijks los van het voedingssysteem, om de zak voeding te vervangen, medicatie te geven of om de patiënt vrijheid te geven om rond te lopen. Het komt regelmatig voor dat we de sonde niet loskrijgen van het voedingssysteem. Er is dan waarschijnlijk voeding 'aangekoekt' tussen de schroefverbinding of deze is te stevig aangedraaid. We gebruiken dan een medische tang, een kocher, om het los te krijgen, maar daardoor gaat de sondelijn snel kapot. Een beschadigde sondelijn moet vervangen worden, terwijl deze normaal gesproken vier tot zes weken mag blijven zitten.


Na jaren onprofessioneel ploeteren moest dat anders en besloot ik een steeksleuteltje te ontwikkelen, waardoor de sonde veilig en probleemloos los gedraaid kan worden.
Samen met Bart Idsinga (student aan de Technische Universiteit Eindhoven werd het eerste prototype gemaakt en na contact met het innovatielab in het UMC Utrecht konden wij door ontwikkelen.


Nu is het moment aangebroken om iedereen dit gemak te kunnen bieden en de R-Key te kunnen kopen.


Succes en veel professioneel werkplezier ermee!



Nooit meer onderstaande situatie: